Zęby bliźniacze (dentes geminati) zaliczane są do wad wrodzonych morfologii zębów, powstających w okresie odontogenezy. Powstają one przez rozszczepienie się lub częściowy podział zawiązka zęba w okresie formowania się korony lub poprzez połączenie się prawidłowego zawiązka z nadliczbowym.
Zalety spożywania kwasów omega-3 obecnych w tłuszczu ryb znane są nawet osobom niezwiązanym zawodowo z medycyną – obniżają poziom trójglicerydów we krwi, wykazują działanie przeciwnowotworowe, ograniczają ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu serca i reumatoidalnego zapalenia stawów itd.
Jak się okazuje, kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają łagodząco również na stan tkanek dotkniętych zapaleniem przyzębia. Oceny wyników ośmiu niezależnych badań nad wpływem kwasów tłuszczowych omega-3 na stan tkanki przyzębia osób cierpiących na periodontitis podjął się zespół naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii oraz Instytutu Stomatologii na Uniwersytecie w Adelajdzie.
Naukowcy z Antypodów ustalili, że poprawa kliniczna stanu tkanek przyzębia u osób przyjmujących kwasy omega-3 została odnotowana w każdym z analizowanych badań. Szczególnie pozytywny wpływ wykazano w dwóch z nich, w których posłużono się kombinacją tłuszczu ryb i kwasu acetylosalicylowego.
Kierująca zespołem dr Alison Coates przekonuje: Dobrze by było, gdyby w diecie każdego z nas znajdowało się odpowiednio dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Według norm obowiązujących w Australii (około 500 mg tygodniowo) zalecana ilość kwasów omega-3 znajduje się w dwóch rybach tłustych średniej wielkości.
Ponadto, spożywanie tłuszczu rybiego nie pociąga za sobą poważnych konsekwencji (przy wysokim jego spożyciu, doświadczyć można co najwyżej dolegliwości gastrycznych i opóźnionego czasu krzepnięcia krwi).
Badacze podają, że wynik ich analizy, potwierdzający wpływ kwasów omega-3 na ograniczanie symptomów choroby przyzębia, napawa optymizmem, ale niezbędne są dalsze badania, które ocenią ich wpływ samodzielnie oraz w kombinacji z kwasem acetylosalicylowym.
Wyniki analizy zespołu dr Alison Coates zostały zaprezentowane wiosną tego roku podczas odbywającej się w San Diego (USA) konferencji na temat Biologii Doświadczalnej.