Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi stoły pełne przepysznych potraw, które nie do końca dobrze wpływają na stan naszego uzębienia. Jednak, raz na jakiś czas można pozwolić na łakomstwo i spróbować makowca mamy, sernika babci (oczywiście tego „bez rodzynek” 😉 ) lub tradycyjnego karpia.
Grudzień to czas podsumowań, dlatego warto na moment zatrzymać się i pomyśleć, co po Nowym Roku wykreślić z naszych „jedzeniowych” przyzwyczajeń i przestawić się przemyślany jadłospis, który nie tylko poprawi naszą sylwetkę, ale i pozytywnie wpłynie na jakość naszego uzębienia. Prawidłowa dieta jest istotna w utrzymaniu dobrej kondycji uzębienia oraz tkanek przyzębia. Wymagane świadomego podejścia do właściwości składników pokarmowych, które zawarte są w produktach lądujących na naszym talerzu.
Dieta a zdrowe i mocne zęby
Zróżnicowane zbilansowane posiłki – kluczem do sukcesu. Dostarczamy dzięki nim organizmowi wszystkich ważnych makro- i mikroelementów – mowa tu o wapń, fosforze oraz witaminach.
Witamina A wzmacnia tkankę przyzębia. Przeciwdziała próchnicy. Można spotkać ją w np. jajkach, marchwi, jarmużu, szpinaku, ale także mleku, przetworach mlecznych, podrobach zwierzęcych.
Witamina D jako budowniczy zębów. Wapń i fosfor są jak zaprawa murarska dla utrzymania zdrowych zębów. Witamina D chroni przez działaniem czynników zewnętrznych. Pamiętajmy o spożywaniu: produktów mlecznych, jajek czy tłustych ryb.
Witamina C to szczelne naczynia krwionośne. Redukuje ona skłonność do krwawień dziąseł oraz spowalnia proces odsłaniania szyjek zębowych. Brokuły, papryka, brukselka, szpinak czy owoce cytrusowe – to tylko przykłady kolejnych ważnych pozycji do wpisania do naszego menu!
Witamina E do odbudowy tkanek. Szybsze gojenie ran w jamie ustnej. Dieta powinna uwzględniać orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, czy oleje roślinne oraz marchew i czosnek.
Co wykreślamy?
Po pierwsze – produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste. Prowadzą do próchnicy oraz osłabiają szkliwo. Po drugie – wszelkiej maści słodycze oraz… suszone owoce! Oblepiają powierzchnie zębów!
Warto zadbać również o estetykę naszych zębów unikając plam i przebarwień. Wiemy – bez dobrej kawy lub herbaty trudno zacząć dzień, ale postarajmy się je ograniczyć! To samo tyczy się czerwonego wina, napojów gazowanych oraz słodyczy. Mamy kolejny powód dla palaczy, dlaczego warto rzucić palenie! Tytoń negatywnie wpływa na barwę uzębienia.
W Nowym Roku postanawiam…
…zadbać o poprawę moich zębów, a przełoży się to pozytywnie na cały organizm! Ale to po Nowym Roku, przecież nie odmówimy radości ze spożywania świątecznego makowca! (oczywiście z umiarem 😉 )