Aktualności

  1. Idzie zima, a co za tym idzie częstsze wizyty u stomatologa. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego tak się dzieje?

    16-10-2020

    Idzie zima, a co za tym idzie częstsze wizyty u stomatologa. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego tak się dzieje? „Zimą do 50% zębów z ukrytym stanem zapalnym może dać dolegliwości bólowe, które w innych warunkach by się nie ujawniły. Dolegliwości najczęściej wynikają z osłabienia organizmu i wzmożonej aktywności układu immunologicznego, który musi radzić sobie z atakującymi nas zimą wirusami i bakteriami.

    Zimowy ból może wynikać z czegoś więcej, niż tylko ubytku w zębie. Może wskazywać na pojawienie się stanu zapalnego w obrębie kości otaczającej korzeń zęba. Stan zapalny w jamie ustnej może rozprzestrzeniać się po całym organizmie prowadząc do tzw. chorób odogniskowych.

  2. Jak dbali o zęby nasi przodkowie?

    09-10-2020

    W naszych czasach jest wiele możliwości dbania o jamę ustną. Pomagają nam w tym pasta do zębów, płyn do płukania czy nici dentystyczne. Jednak są to stosunkowo nowe wynalazki – pastę do zębów zaczęto sprzedawać na przełomie XIX i XX wieku, nić wymyślono niecałe sto lat wcześniej. Jednak w odleglejszych czasach ludzie również w jakiś sposób musieli dbać o zdrowie swoich zębów. Jak to robili? Głównym problemem naszych przodków były resztki jedzenia zostające między zębami. Dobrze wiemy jak potrafi być to irytujące – przed laty również starano się usunąć pozostałości po posiłkach z przestrzeni między zębami. Używano do tego prostych „wykałaczek”, czyli rybich ości, źdźbła trawy lub cienkich gałązek. Tego typu materiały były do zdobycia właściwie w każdym miejscu, więc z podstawową ochroną jamy ustnej nie było problemu.

    Dawne płyny do płukania ust

    Dostępne w naszych sklepach płyny do płukania ust są opracowane na bazie chemicznych substancji. Kiedyś jednak również płukano usta, używając przeróżnych, często bardzo dziwnych mieszanek. Na przykład w starożytnym Rzymie do płukania wykorzystywano ludzki mocz – wcześniej używany jako wybielacz do ubrań. Miało to sens, ponieważ mocz faktycznie posiada właściwości odkażające.  Z czasem zaczęto sprowadzać urynę z podbitych terenów, ponieważ wierzono, że mocz niektórych nacji ma lepsze właściwości niż innych. Tradycja płukania ust uryną przetrwała znacznie dłużej niż Imperium Rzymskie – tę metodę stosowano jeszcze niecałe 200 lat temu. W Polsce przez lata płukano usta wysokoalkoholowymi napojami, co oczywiście również świetnie odkażało jamę ustną.

    Pasty do zębów i szczoteczki – z czego wytwarzali je ludzie przed laty?

    Nasi przodkowie wykorzystywali również swego rodzaju pasty i szczoteczki do zębów. Do ich konstrukcji używali materiały dostępne w danym czasie, na danym terenie. Tutaj również Rzymianie przodowali w stosowaniu dziwnych substancji. Dla jednego z cesarzy przygotowywano na przykład maść ze skruszonych móżdżków zwierząt, z kolei Grecy pocierali zęby sproszkowanym pumeksem, do którego z czasem również zaczęli dodawać mocz. Na szczęście my możemy dziś wykorzystywać przyjemniejsze metody czyszczenia zębów.

  3. Sen a zdrowe dziąsła

    02-10-2020

    Zdrowy sen = zdrowe dziąsła

    Nie tylko zbyt rzadkie szczotkowanie, ale i palenie oraz niedobór snu mogą być przyczyna chorób przyzębia – informuje majowe wydanie pisma Journal of Periodontology.

    Badania przeprowadzone w latach 1999 – 2003 na 219 japońskich robotnikach fabrycznych miały wykazać, jaki wpływ na choroby przyzębia mają poszczególne elementy stylu życia – odżywianie, picie alkoholu, sen, stres, palenie, ćwiczenia fizyczne czy codzienne jedzenie śniadania.

    Okazało się, że najbardziej szkodliwe dla dziąseł i zębów było palenie, natomiast niedospanie niewiele mu ustępowało. Palaczami było 41% uczestników badań, u których doszło do postępu paradontozy.

    Z kolei osoby śpiące 7 do 8 godzin na dobę miały dziąsła w lepszym stanie niż śpiące sześć albo mniej godzin na dobę. Również codzienne picie alkoholu i stres przyczyniały się do rozwoju chorób przyzębia.

  4. Uwaga miłośnicy popcornu

    25-09-2020

    Przekąska znana na całym świecie, od lat króluje w czołówce produktów spożywczych, które najbardziej niszczą zęby. Obecnie dzieli to niechlubne miejsce z cukierkami karmelowymi i toffi. Brytyjczycy zjadają więcej popcornu niż mieszkańcy reszty Europy. Więcej jedzą go tylko Amerykanie. W ciągu ostatnich lat problem związanych z jego spożywaniem złamań zębów wzrósł aż o 50%: z 5% do 10%.

    Niby popcorn jadamy rzadko np. podczas oglądania interesującego filmu, w ogóle nie zwracamy uwagi na to, co się dzieje z zębami w trakcie „mielenia” przekąski i do tego stopnia nie mamy nad tym kontroli, że powstają na nich rysy, dochodzi do pęknięć i złamań, które przez tygodnie lub nawet miesiące stanowią wyzwanie dla stomatologa. Poza tym małe kawałki popcornu mogą się zakleszczyć między zębami lub resztki łupinek dostać się pod dziąsło i powodować stany zapalne, a w efekcie – choroby dziąseł, a nawet utratę zębów. Prawdziwym problemem są też ziarna kukurydzy, które nie otworzyły się w trakcie obróbki cieplnej, a które – mimo starań producentów – znajdują się w prawie każdej porcji.

    Dlatego też sięgając po przekąski podczas seansu, postawmy na zdrowe rozwiązania. Świetnie sprawdzą się tutaj kawałeczki owoców czy warzyw, takich jak marchewka czy seler naciowy podane ze zdrowym, jogurtowym dipem 🙂

  5. Stan zapalny jamy ustnej

    28-08-2020

    Zapalenie jamy ustnej jest skutkiem infekcji grzybiczej, wirusowej bądź bakteryjnej. Zakażenie objawia się najczęściej zapaleniem błon śluzowych: języka, podniebienia, wewnętrznych powierzchni policzków oraz dziąseł. Ponadto w obrębie jamy ustnej mogą pojawić się plamy, pęcherzyki czy biały nalot. Najczęściej towarzyszą temu ból i uczucie pieczenia — utrudniające mowę, oraz nieprzyjemny zapach z ust. 

    Najlepszym sposobem na złagodzenie objawów stanu zapalnego jest unikanie kwaśnych, słonych i gorących potraw. Warto również ograniczyć spożycie wszelkiego rodzaju używek (tytoń, alkohol), a w trudnych przypadkach sięgnąć po preparaty w sprayu, które można aplikować dokładnie w ognisko stanu zapalnego.

  6. Przyczyny przebarwień zębów u dzieci

    21-08-2020

    Zmiany koloru zębów u dzieci mogą powstać na skutek:

    • chorób przebytych w okresie noworodkowym – przebarwienia pojawiają się np. na zębach mlecznych i stałych u dzieci, które jako noworodki przeszły chorobę hemolityczną lub żółtaczkę,
    • chorób wrodzonych – zmiany w barwie powoduje np. porfiria,
    • zatrucia fluorem –choroba zwana jest fluorozą i dotyka zazwyczaj zęby stałe; fluoroza zębów mlecznych zdarza się sporadycznie;
    • stosowania leków – przebarwienia  mogą powodować głównie antybiotyki, szczególnie tetracykliny; do zmian w barwie zębów dziecka może dojść nawet w sytuacji, kiedy antybiotyki brała matka w czasie ciąży.
  7. Ząbkowanie

    31-07-2020

    Ząbkowanie to bardzo trudny czas zarówno dla dziecka, jak i dla jego opiekunów, ponieważ często malec reaguje na wyrastanie zębów płaczem, niechęcią do jedzenia, a może nawet pojawić się gorączka. Eksperci jednak ostrzegają przed nierozsądnym stosowaniem preparatów, które są powszechnie dostępne, a służą do miejscowego znieczulenia podczas ząbkowania. Wykazano bowiem, że mogą one dawać wiele groźnych działań niepożądanych. Niebezpieczeństwo wynika z faktu, że niemowlę ma małą masę ciała, a podawanie zbyt często i w zbyt dużych dawkach środka znieczulającego (np. w postaci łatwego w aplikacji żelu) może doprowadzić do przekroczenia zalecanej dawki i pojawienia się działań niepożądanych.

  8. Borowanie szybkie i bezbolesne

    24-07-2020

    Jeszcze kilka dekad temu strach przed dentystą był uzasadniony – głównie z powodu borowania: bolesnego, nieprzyjemnego i wywołującego ogromny dyskomfort spowodowany drganiami, hałasem i bólem, które pojawiały się podczas opracowania zębów. Nawet jeżeli dentysta przeprowadzał leczenie zębów bardzo delikatnie, niegdysiejszy sprzęt nie zapewniał komfortu ani pacjentowi, ani używającemu go dentyście.

    Obecnie borowanie jest dużo cichsze, drgania są słabsze, a opracowywanie zęba przebiega szybko i – o ile ubytek nie jest zbyt głęboki – prawie bezboleśnie. Niski poziom hałasu i wibracji, jakie generują te urządzenia, oznacza większy komfort dla pacjenta.

  9. Zęby mądrości

    03-07-2020
    • smarować obrzęk maściami łagodzącymi ból (także tymi dla ząbkujących dzieci)
    • płukać jamę ustną specjalnymi płukankami lub herbatką z szałwii,
      spożywać miękkie potrawy
    • wziąć tabletki przeciwbólowe
    • gdy ból jest długotrwały i silny, pójść do stomatologa.
  10. Zalecenia po zabiegu wybielania

    29-05-2020

    Po zabiegu wybielania zębów, w celu maksymalnego utrwalenia efektu wybielenia – zaleca się pacjentom przestrzeganie tzw. „białej diety”, która polega na spożywaniu jedynie niebarwiących pokarmów oraz napojów.

    Zaraz po wykonaniu procedury wybielania zębów nie można jeść przez dwie godziny. W temacie płynów – można pić w tym czasie tylko i wyłącznie wodę mineralną.
    Przez 48 godzin po zabiegu należy zrezygnować z pokarmów jak i płynów, które mają tendencję do barwienia – szkliwo zębów w tym okresie jest częściowo odwodnione i narażone na ponowne wchłonięcie barwników.
    Czego nie wolno jeść:
    • płyny ciepłe i zimne (m.in. kawa, herbata, soki, czerwone wino)
    • owoce (m.in. jagody, porzeczki, borówki, wiśnie)
    • warzywa (m.in. pomidor, papryka, marchewka, czerwona kapusta)
    • sery żółte a także twarogowe zawierające przyprawy
    • zupy (m.in. barszcz czerwony)
    • czekolada oraz produkty, które w swoim składzie mają kakao
    • przyprawy (m.in. curry, papryka, cynamon, kurkuma)
    • ciemne sosy (m.in. pieczeniowy, pomidorowy)
    • wędlina (jedynie można jeść drób)

    Co można jeść:
    • nabiał (m.in. sery twarogowe, jogurt, mleko, ser kozi, mozzarella, maślanki naturalne)
    • napoje (woda oraz mleko)
    • owoce (banany)
    • warzywa białe i z małą ilością barwników (m.in. ziemniaki, biała kapusta, biała fasola, kalarepa)
    • warzywa bez skórki (bakłażan, cukinia, ogórek)
    • mięso drobiowe (indyk, kurczak)
    • ryby
    • owoce morza (krewetki)
    • ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna
    • produkty zbożowe (m.in. białe pieczywo, otręby owsiane, makaron)