dodano: 13 maja, 2020

Jabłka

Jabłka to znakomite źródło naturalnych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie jamy ustnej. Bardzo ważne jest, aby nie obierać jabłek ze skórki – powód jest banalny: w skórce zawarta jest największa ilość witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia składników – w tym kwercetyna, flawonoid, który oprócz właściwości antyutleniających potrafi również hamować namnażanie się wirusa opryszczki.

Zjadając jabłka ze skórką nie tylko dostarczamy organizmowi substancji odżywczych, ale też i pomagamy naszym dziąsłom. Spożywanie nieobranych owoców to doskonały masaż dla dziąseł, który korzystnie wpływa na kondycję całej jamy ustnej. Ponadto, jedząc jabłka pozbywamy się osadu z zębów. Warto jednak zawsze po zjedzeniu jabłka przepłukać jamę ustną czystą wodą – aby usunąć kwasy, których w tym owocu nie brakuje.

W stanach zapalnych jamy ustnej dobrze jest sporządzić naturalny płyn do płukania przygotowany ze skórek jabłka. Skórkę wystarczy zetrzeć na tarce i zaparzyć. Płynem należy płukać jamę ustną kilkukrotnie w ciągu dnia.

przejdź do następnego artykułu
projekt i wykonanie | Nośniki Reklamy