Nasi praprzodkowie częściej niż współczesny człowiek żywili się roślinami i warzywami. Im bardziej zielone i chrupiące, tym zdrowsze dla zębów!
Jarmuż – to źródło m.in. kwasu foliowego i wapnia. Wapń, jak wiemy, jest kluczowym składnikiem dla zdrowych zębów i kości.
Herbata matcha – ma dobroczynne działanie dla zdrowia zębów i dziąseł. Jest niezwykle bogata w katechiny którym przypisuje się działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
Natka pietruszki – nazywana jest „królową witaminy C”, która jest niezbędna dla dobrej kondycji przyzębia.
Szpinak – to liściaste warzywo jest pełne witamin i minerałów, m.in. żelaza, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego. Kwas foliowy będzie szczególnie istotny w leczeniu chorób dziąseł u kobiet w ciąży,
Awokado – to kopalnia zdrowia dla jamy ustnej. Po pierwsze dlatego, że awokado należy do produktów o niskiej kwasowości, co oznacza, że możemy je jeść bez strachu o kondycję naszych zębów.