dodano: 10 września, 2021

Jogurty i sery chronią przed demineralizacją

Przetwory mleczne to podstawowe źródło wapnia, od którego zależy kondycja naszych zębów. Gdy dostarczamy organizmowi za mało tego składnika, czerpie go z zapasów zgromadzonych w kościach i zębach, w ten sposób stopniowo je osłabiając. Zdemineralizowane zęby są bardziej narażone na próchnicę i złamanie. Bogatym źródłem wapnia są jogurty naturalne bez dodatku cukru. Zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego dodatkowo wpływają korzystnie na prawidłową florę przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej. Prawidłowa flora bakteryjna w ustach zmniejsza ryzyko zakażeń grzybiczych i jest naturalną ochroną przed szkodliwymi bakteriami. Najwięcej wapnia zawierają żółte sery, ale są bardzo kaloryczne. Dlatego lepiej jeść je z umiarem: 2–3 plasterki 2 lub 3 razy w tygodniu.

przejdź do następnego artykułu
projekt i wykonanie | Nośniki Reklamy